Brunchtraditionen är förhållandevis ny i Sverige även om liknande fenomen förekommit från tid till annan. Då vanligen under namn som ”frukostmiddag” eller ”förstärkt frukost”. Efter att ha fallit i glömska fick den nu så uppskattade brunchen en renässans under 1970-talet och den modernare form som vi nu ser, är det inte äldre än 10 år.
Det är stor skillnad mellan brunch och lunch vilket inte minst märks på rätterna som serveras. En brunch har ett elegant uttryck och är oftast en kombination av traditionell frukost och några enklare varma och kalla rätter. Lax, kaviar, juice, ägg och sill i kombination med ostar och bröd i alla dess former är vanliga komponenter vid en brunch.
Härligt umgänge
Brunch i den bemärkelse som nu är allmänt utbredd, avnjuts med fördel tillsammans med vänner. Det är mindre vanligt att gå ut på brunch på egen hand, än att äta en frukost solokvist. Denna måltid är nästan främst öronmärkt för restauranger, hotell och anläggningar. Det är mer sällan en brunch sker i hemmet, även om denna möjlighet givetvis också finns. I större städer som Stockholm och Göteborg, Malmö och Köpenhamn, är brunchkulturen ett faktum. I Stockholm finns en rad trevliga ställen att besöka men bland de mest eleganta är Högberga Gård. Denna konferensanläggning har blivit känd för sina många affärsområden. Sveriges enda Toskanska vinfabrik finns på området och matsalen är byggd som galleri av konstmecenaten Fåhraeus, tidigt 1900tal.